sâmbătă, 30 ianuarie 2021

Despre hipertensiune.


Tensiunea arteriala are doua componente:
- tensiunea arteriala sistolica (numarul mai mare) care reprezinta presiunea inimii generata pentru a pompa sangele de la inima spre celelalte organe
- tensiunea arteriala diastolica (numarul mai mic) care reprezinta presiunea vaselor sangvine in momentul in care inima se umple cu sangele venit din restul corpului.

Valori Normale Ale Tensiunii Arteriale
De obicei, presiunea sistolica creste odata cu varsta. Cu toate acestea, dupa varsta de 60 de ani, presiunea diastolica incepe sa scada lent, deoarece vasele sangvine isi pierd din elasticitate si devin rigide.
Tensiunea arteriala se masoara in milimetri de coloana de mercur (mm col Hg). Tensiunea arteriala este considerata normala atunci valoarea sistolica este mai mica de 129 mm col Hg, iar cea diastolica mai mica de 84 mm col Hg. Valorile tensiunii sistolice intre 130-139 mm col Hg si a celei diastolice intre 85-89 mm col Hg sunt considerate prehipertensive.
- stadializarea hipertensiunii arteriale
hipertensiune-arteriala-stadializareaHipertensiunea arteriala este impartita in patru stadii:
- stadiul I (usoara) - tensiunea sistolica intre 140-159 mm col Hg si/sau tensiunea diastolica intre 90-99 mm col Hg
- stadiul II (moderata) - tensiunea sistolica intre 160-179 mm col Hg si/sau tensiunea diastolica intre 100-109 mm col Hg
- stadiul III (severa) - tensiunea sistolica >180 mm col Hg si/sau tensiunea diastolica >110 mm col Hg
Hipertensiunea arteriala poate afecta multe organe, inclusiv creierul, ochii, inima si rinichii, la fel ca si arterele din intreg corpul. In cazul persoanelor cu hipertensiune nediagnosticata sau tratata incorect, riscul de a face infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale, insuficienta renala sau posibilitatea de a orbi, este mai mare.

Simptome
Hipertensiunea arteriala poate determina simptome ca:
- cefalee (dureri de cap)
- oboseala
- acufene (tiuituri in urechi)
- scotoame (vedere cu puncte galbene)
- ameteli
Cu toate acestea, hipertensiunea arteriala este adesea asimptomatica.

Diagnostic
Deoarece diagnosticul hipertensiunii arteriale depinde de valorile tensiunii arteriale, este esentiala masurarea corecta si regulata a acesteia. Trebuie evitate exercitiile fizice extenuante, fumatul, consumarea de bauturi sau alimente care contin cafeina (cum ar fi cafea, ceai, coca cola) pentru cel putin 1 ora inainte de a se masura tensiunea arteriala. Se recomanda repausul pentru cel putin 5 minute inainte de masurarea tensiunii arteriale si sunt necesare doua masurari consecutive si realizarea mediei aritmetice a valorilor obtinute. In cazul in care tensiunea arteriala este ridicata, se recomanda efectuarea unui consult oftalmologic, neurologic si cardiologic. Daca aceste examinari nu releva dovezi ale unei hipertensiuni arteriale vechi, medicul recomanda cel putin inca 2 masurari de tensiune arteriala la doua consultatii diferite in timp pentru a se confirma si de aceste dati hipertensiunea arteriala. Acest lucru este recomandat, deoarece unele persoane pot avea hipertensiune arteriala doar ocazional.
Odata ce hipertensiunea arteriala a fost diagnosticata, sunt necesare alte examinari pentru a se evalua posibilile complicatii de la nivelul altor organe. Aceste examinari includ evaluarea functiei renale si electrocardiograma (EKG) pentru depistarea unei eventuale rigidizari a musculaturii inimii, fluxului sangvin redus catre inima sau ritmuri cardiace anormale.
Se stabileste diagnosticul de prehipertensiune arteriala in cazul in care, valorile tensiunii sunt situate intre 130/85 si 139/89 mm col Hg la 3 evaluari diferite in mai multe luni de zile.

Profilaxie
Modalitatile de prevenire a hipertensiunii artriale includ:
- efectuarea regulata de exercitii fizice (de exemplu, aerobic)
- limitarea consumului de bauturi alcoolice si sare
- dieta bogata in legume si fructe si saraca in grasimi saturate
- evitarea fumatului
- mentinerea unei greutati corporale normale.
Este foarte important sa fie modificati, pe cat posibil, factorii de risc ai boli coronariene. In plus de masurile de mai sus, ar mai trebui:
- abandonat fumatul
- reducerea nivelului crescut de LDL colesterol ("colesterolul rau")
- cresterea nivelului de HDL colesterol ("colesterolul bun")
Exista posibilitatea controlarii hipertensiunii arteriale doar cu ajutorul acestor modificari in stilul de viata, fara a fi nevoie de medicamente antihipertensive.

Tratament
Atat medicii, cat si bolnavii ce sufera de hipertensiune arteriala, prefera sa controleze aceasta afectiune cu ajutorul modificarilor in stilul de viata, dar, din pacate, in multe cazuri, acestea nu sunt suficiente si trebuie asociate si medicamente antihipertensive.
Medicamentele antihipertensive includ urmatoarele clase de medicamente:
- beta blocante
- diuretice
- inhibitorii enzimei de conversie a angiontensinei
- blocantele receptorilor de angiotensina
- blocantele canalelor de calciu
- alfa blocantele
Persoanele care sufera concomitent de diabet zaharat, boli renale sau boli cardiovasculare, necesita un tratament mai agresiv, deoarece riscul dezvoltarii de complicatii, datorita hipertensiunii arteriale, este mai mare.

Consult de specialitate
Toate persoanele adulte trebuie sa isi masoare tensiunea arteriala cel putin de cateva ori pe an. In cazul in care este descoperita o valoare a presiunii arteriale mai mare de 120/80 mm col Hg, trebuie stabilite consultatii regulate cu medicul, pentru a monitoriza tensiunea arteriala si pentru a recomanda modificarile in stilul de viata necesare controlarii acesteia pentru a preveni complicatiile ulterioare.

Prognostic
Prognosticul pacientilor ce sufera de hipertensiune arteriala depinde de durata evolutiei, severitatea si bolile asociate, cum ar fi diabetul zaharat, care cresc riscurile complicatiilor oftalmologice, neurologice, renale si cardiace.
Atunci cand hipertensiunea arteriala este tratata adecvat, prognosticul este mult mai bun. Trebuie retinut faptul ca hipertensiunea arteriala poate duce la un prognostic nefast, chiar in cazul in care este asimptomatica.
Controlarea eficienta prin modificari in stilul de viata si medicamente imbunatatesc mult prognosticul.
Hipertensiunea sau tensiunea arteriala crescuta este o afectiune frecventa in care sangele exercita o presiune exagerata asupra peretilor arteriali, ceea ce poate duce la complicatii precum boli cardiace, insuficienta renala si accidente vasculare cerebrale.
Hipertensiunea arteriala este considerata un factor de risc cardiovascular major, iar la persoanele cu varste de peste 45 de ani, afectiunea este mai des intalnita la femei decat la barbati. Acest lucru se datoreaza unor factori specifici sexului feminin cum ar fi modificarile hormonale, atat terapia cu contraceptive orale cat si terapia de substitutie hormonala.
Este important de retinut ca tensiunea arteriala creste in timpul unui efort fizic sustinut pentru a asigura un flux adecvat de sange arterial (oxigenat) catre toate celulele organismului. Situatiile stresante pot induce, de asemenea, hipertensiune arteriala. De obicei, in timpul somnului si al perioadelor de relaxare, tensiunea arteriala este mai scazuta.

Care sunt cauzele?
Exista cauze multiple privind aparitia hipertensiunii arteriale. Unele afectiuni conduc la cresterea presiunii sanguine, cum sunt boli ale tiroidei, boli cronice renale, precum si unele medicamente (antiinflama- toare, pastile pentru dieta). Exista si o serie de anticonceptionale care au efect similar.

Dar simptomele?
Exista si cazuri, de asemenea, in care o persoana are de ani de zile hipertensiune arteriala, dar fara niciun simptom, fiindca aceasta este de multe ori asimptomatica. De aceea, se mai numeste popular si „ucigasul silentios”. Rareori exista anumite simptome caracteristice precum: dureri de cap, ameteala, varsaturi, sangerari nazale, dureri in piept, astenie.

Factori de risc
Exista mai multi factori specifici care pot duce la hipertensiune arteriala, cum sunt modificarile hormonale, sarcina si obezitatea. De asemenea, exista si factori de risc care favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale. Este important de retinut ca nu toti cei care prezinta risc crescut de hipertensiune vor face boala si nu toate persoanele care au hipertensiune prezinta si factori de risc. Dintre principalii factori de risc avem: varsta, anxietatea si stresul, diabetul, alimentatia bogata in sare; consumul excesiv de alcool, istoricul familial de hipertensiune arteriala, obezitatea, sedentarismul, fumatul.
In cazul varstei – ca factor de risc, este important de retinut cand numai prima valoare a tensiunii este crescuta (adica cea sistolica) si se numeste hipertensiune sistolica izolata, aceasta fiind frecvent intalnita la varstnici. Hipertensiunea poate de asemenea, sa apara si la tineri. Conform ultimelor ghiduri medicale, se considera ca valorile mai mari de 120/80 mm Hg, obtinute prin masuratori repetate, reprezinta prehipertensiune, iar aceasta ar trebui monitorizata regulat si tratata la nevoie pentru a preintampina cresterea tensiunii arteriale. Ca regula, adultii ar trebui sa aiba tensiunea arteriala mai mica de 140/90 mm Hg.

Recomandari
Pentru a evita orice complicatie cardiovasculara, este recomandat sa faci periodic o vizita medicului specialist cardiolog pentru a evalua starea de sanatate. Atentie! Ignorata, hipertensiunea poate duce la boli coronariene.
De asemenea, sa nu uiti ca si tu iti poti masura acasa, tensiunea. Cum? Nimic mai simplu! Tensiunea arteriala se masoara cu ajutorul tensiometrelor clasice (manual) sau tensiometrelor electronice (automat).

sâmbătă, 23 ianuarie 2021

Set Starter pentru germinat.

Ce spui de seminte proaspete si crocante in fiecare sezon direct de pe pervazul ferestrei tale?

Setul Starter pentru germinat de la Rapunzel contine un pahar de seminte ideal pentru incoltirea rasadurilor + selectia a patru saci de seminte diferite de la lucerna cu gust usor de nuca la fasole dulce de mung la ridichi picante.

Avantajele Paharului Germinator de sticla bioSnacky
Sticla cu germeni e din sticla si PP (Polipropilena) ce nu contine cadmiu formaldehida si bisfenolul A.

BioSnacky este:
  • rezistent la masina de spalat vase
  • usor de manipulat si intretinut
  • proiectat pentru incidenta optima a luminii si climat favorabil de crestere
Instructiuni de utilizare

1. Pregatirea Clatiti paharul cu seminte cu apa rece. Selectati un loc luminos fara soare direct

2. Clatiti Puneti seminte in pahar. Partea cu sita a borcanului trebuie sa fie inchisa se strecoara apa rece proapata in recipient si apoi se goleste repetati procesul de 2-3 ori pentru a va asigura ca atat borcanul cat si sita au fost clatite bine cu apa.

3. Inmuierea Umpleti paharul cu apa rece pana cand semintele sunt acoperite. Pentru dezlegarea semintelor se misca de paharul cu seminte.

4. Udare Umpleti recipientul cu apa rece proaspata prin partea cu sita a germinatorului apoi scurgeti toata apa afara. Pe o farfurie asezati borcanul inclinat cu partea sitei in jos pe diagoanala pentru ca apa ramasa sa se poata scurge.

5. Recoltarea Dupa 3-7 zile rasadul proaspat si crocant este gata de recoltare

6. Curatare Toate articolele folosite (pahar de seminte sita vas de udare lingura ...) trebuie curatate cu atentie. Cel mai bine cu otet de fructe si o perie moale.

Dispozitivul este in siguranta pentru masina de spalat vase. Cu apa limpede clatiti si lasati sa se usuce.

Semintele precum creson si rucola sunt potrivite pentru acest pahar germinator

Spalati cultura inainte de consum. Rasadul poate fi pastrat la frigider max. 2-3 zile.


Asadar, Setul Starter pentru germinat de la Rapunzel reprezinta una dintre noutatile magazinului Viata Verde Viu.

In afara de acest pachet, in magazinul online gasesti o serie de 128 de produse Rapunzel-Biogama.

In plus, Chipsurile de cocos Coco-Sweet de la Rawboost au 30% reducere.


Produsele Organic India au intre 15 si 20% reducere pana la finalul saptamanii.

Si daca adaugi produse Organic India de minim 50 lei in comanda ta, primesti cadou o sacosa eco din iuta + mostre de ceai tulsi!

vineri, 15 ianuarie 2021

Telom-R, produse naturale romanesti.


Terminațiile cromozomilor, numite telomeri, au un rol esențial în protejarea materialului genetic al celulei, contribuind astfel la sănătatea întregului organism. Studiile efectuate au demonstrat că micșorarea lungimii telomerilor poate duce la apariția unor boli.

Cum se modifică lungimea telomerilor?
Ca urmare a incapacității organismului, odată cu înaintarea în vârstă, de a produce telomeraza, enzima responsabilă pentru refacerea secvențelor de ADN. Din fericire, aceleași cercetări indică că există anumite specii de plante care stimulează menținerea lungimii telomerilor și chiar creșterea acesteia.

Cum beneficiezi de efectele plantelor care susțin activitatea telomerilor?
Cu un mic ajutor natural, fabricat în România: Gama Telom-R de la DVR Pharm. Aceasta cuprinde o varietate de produse (suplimente, siropuri și creme) ce au la bază o formulă originală, din extracte 100% naturale. În compoziția produselor Telom-R se regăsesc:
  • Astragalus: un bun stimulator al telomerazelor.
  • Chlorella: o algă bogată în nutrienți, ce ajută la reîntinerirea anumitor celule neuronale.
  • Lăptișor de matcă.
  • Ciupercă tibetană.
Datorită ingredientelor vegetale și apicole, produsele Telom-R acționează la nivelul vaselor de sânge, articulațiilor, funcției cardiace și a glandelor endocrine, având multiple efecte benefice asupra organismului, precum:
  • întărirea sistemului imunitar;
  • protejarea celulelor și țesuturilor împotriva deteriorărilor oxidative;
  • reîntinerirea naturală a pielii și menținerea elasticității acesteia;
  • ameliorarea stărilor de oboseală;
  • reducerea anxietății;
  • susținerea funcțiilor normale ale organismului.
Te invit să te bucuri de întreaga gamă de produse Telom-R, disponibile acum cu 15% REDUCERE, și să descoperi proprietățile acestora:

Telom-R 120cps DVR PHARM

Telom-R Articular Crema 75ml DVR PHARM

Telom-R Sirop pentru Adulti 150ml DVR PHARM

Telom-R Crema 75ml DVR PHARM

Telom-R 60cps DVR PHARM

Telom-R Articular 120Cps DVR PHARM

Telom-R Sirop pentru Copii 150ml DVR PHARM

Telom-R Regenerare 120Cps DVR PHARM

Telom-R Prostata 120cps DVR PHARM

Telom-R Emotii 120cps DVR PHARM

Telom-R Crema Anti-Aging 75ml DVR PHARM

Telom-R Diab 120Cps DVR PHARM

Telom-R Fertilitate Femei 120cps DVR PHARM

Telom-R Cerebral 120Cps DVR PHARM

Telom-R Respirator 120Cps DVR PHARM

Telom-R Fertilitate Barbati 120cps DVR PHARM

Telom-R Cardiovascular 120Cps DVR PHARM

Telom-R Digestiv 120cps DVR PHARM

Telom-R Hepatic 120Cps DVR PHARM

Telom-R Alergo 120Cps DVR PHARM

Telom-R Hemato 120cps DVR PHARM

Telom-R Urinar 120cps DVR PHARM

marți, 12 ianuarie 2021

🍏 Provocarea saptamanii: Detox cu smoothie-uri de legume si fructe.

In noiembrie mi-am cumpărat un Blender Multifuncțional Portabil pentru auto.

Cu acea ocazie, Ana, fondatoarea Viata Verde Viu, mi-a oferit drept bonus câteva mostre de bună dispoziție:
Ieri am primit o invitație din partea Anei referitoare la detoxifiere.

Detoxifierea este un subiect destul de controversat în lumea sănătății, deoarece fiecare persoană îi atribuie un alt înțeles.

Unii văd detoxul ca pe o formă de post, o trecere pe mâncare lichidă (supe sau sucuri) sau o formă de curățare și deparazitare. Alții consideră că e suficientă suplimentarea cu adjuvante pentru ficat (aviz amatorilor de FortiFikat sau Hepatoprotect fără a limita excesele alimentare).

Eu nu voi fi foarte strictă cu definița cuvântului.

Cred că e important ca atunci când spunem că facem un detox acțiunile noastre să ajute funcțiile naturale de curățare și regenerare ale organismului.

De aceea, săptămâna aceasta îți propun să te alături provocării Viața Verde Viu - O săptămână de detox cu smoothie-uri de legume!

Dacă ești deja expert în acest domeniu și ai participat la tabere de detoxifiere, simte-te liber să crești "gradul de dificultate" după bunul plac.

Eu voi începe ușor, înlocuind doar cina cu un smoothie/suc de legume.

Buget: legume în jur de 40-50 de lei pentru toată săptămâna:
📍 11 morcovi
📍 4-5 ridichi
📍 o caserolă de spanac
📍 1 sfeclă roșie
📍 3 castraveți
📍 o țelină apio (o să aveți nevoie de 6 tije)
📍 3 legături de pătrunjel
📍 4 mere
📍 2 lămâi
📍 1 rădăcină de ghimbir sau pulbere de ghimbir



Vrei să-ți duci săptămâna detox la un alt nivel?

Adaugă mixurile de suplimente Your Super în fiecare suc/smoothie pentru un plus de nutrienți din surse 100% naturale. Le găsești pe site cu 20% reducere!

În plus, poți încerca și planul 5 Day Detox conceput de către Kristel și Michael, fondatorii Your Super. Ana îți va trimite gratuit ghidul în format PDF, alături de câteva sugestii din experiența proprie.

E momentul perfect să îi dai un restart organismului tău și să îl pregătești pentru un an plin de energie și sănătate!
mendo.ro

Postări populare